onsdag 16 september 2015

SHL - Min ranking del 2

Här kommer den övre delen av min SHL-ranking


7. Linköping:
Rautio och Högberg är samma målvaktsduo som förra säsongen. Stabila målvakter som dock inte tillhör toppen i ligan. Junland och Rahimi är två rejäla stöttepelare i lagets försvar. Man har dock en oerhört tung förlust i Magnus Johansson som slutat och han går nästan inte att ersätta. Även på forwardssidan har man en del tunga förluster i Taffe och Micflikier som båda var i topp i den interna poängligan ifjol. Värvningen av Niklas Persson är ruskigt viktig och han tillsammans med Little och Rakhshani måste leverera. Linköping kan nog ta sig till slutspel men har ingen känsla för att de ska ta sig så långt där.

6.Frölunda:
De har två stabila och bra målvakter i Gustafsson och Johansson. Backsidan är väl ok med Tömmernäs och Fälth som toppar. Forwardssidan med bla Janmark, Figren, Johnson, Lasch och Lundqvist är jämn och bra så totalt sett så har ju Frölunda en stabil trupp. De kan ta en plats bland de sex lagen som är klara för kvartsfinal och semifinal är väl inte heller omöjligt med maxutdelning men jag tror inte de når hela vägen fram.

5. HV71:
De har ett hyggligt målvaktspar i Pettersson-Wentzel och Ersberg men de tillhör inte toppen av ligan. Bland backarna har man en del riktigt rutinerade kort i Campoli, Karalahti och O´Byrne som får dra ett stort lass. Unge Pilut känns som en back som kan slå igenom i år. På forwardssidan har de det gott ställt. Thörnberg, Christensen, Brithén, Laine, Tedenby och Chris Abbott håller alla hög SHL-klass. Thörnbergs återkomst känns oerhört viktig för HV. Hur kommer Chris Abbott klara sig utan brorsan? Om tränarekaoset som varit i HV i sommar inte har ställt till det för mycket så tror jag att laget är med i toppen av SHL. Till slut blev det ju Johan Lindbom som fick huvudansvaret och OIK-bekante Tim Brithén blev assisterande. Om någon av målvakterna höjer sig så kan HV vara ett lag som når semifinal.

4. Luleå:
Här satsar man på guld. Lassinantti i kassen hade ett riktigt bra år i fjol och håller nog förstaspaden från Daniel Larsson i år med. Backsidan ser jämn ut och ingen sticker ut speciellt mycket. Sandström är ju en ikon i Luleå och han är trots sin höga ålder still going strong. Forwardssidan är en av de vassaste i serien. Killar som Harju, Micflikier, Sweatt, Rajala och Legace har alla kapacitet att ösa in poäng. Lägg därtill unge Cehlarik som jag tror kommer ha ett riktigt bra år så  förstår man att Luleå är ett lag för toppstriden om man pallar för det favorittryck man kommer att ha på sig. Jag tror dock inte de räcker hela vägen till guld.

3.Växjö:
Regerande mästarna har nu lite mer press på sig än man haft tidigare. Man har en av ligans bästa målvakter i Cristopher Nihlstorp och en av ligans bästa backar i Cory Murphy. Bakom Murphy så finns det fler högkapabla backar och även om man har tappat Welch så står man sig starka där. Bland forwards så har man mer bredd än spets även om spelare som Rosén , Kiiskinen och Reddox är pålitliga poängmaskiner. Det ska också bli intressant att se Gynge som värvats in från Ryssland till denna säsongen. Växjö har ett av ligans bästa lag och man är en av tre heta guldkandidater enligt mig.

2.Färjestad:
Jo, jag är partisk med tanke på att FBK varit mitt lag sen femårsåldern ungefär. Men laget som FBK ställer på isen denna säsongen är det mest intressanta på många år. Två riktigt vassa målvakter i Haugen och Pogge, en backuppsättning med killar som Nygren och Holös som sprutar poäng och forwards som Ryno, Gulas och Johansson gör att jag tror på bra guldchans denna säsongen. Joel Eriksson Ek är dessutom en riktigt lovande forward som kan få ett bra år. Om FBK bara är med från start denna säsong (brukar ju inte vakna förrän runt jul annars) så är man ett topp 3-lag i grundserien och sen kan det bära hela vägen. Färjestad kommer spela under press denna säsongen men detta är en klubb som är van vid det.

1.Skellefteå:
I Markus Svensson har man en av de bättre målvakterna i SHL och backupen Erik Hanses är inte så tokig han heller. Båda gjorde en bra säsong ifjol. Backsidan är väl inte SHL:s vassaste men man tillhör toppskiktet helt klart.Tim Heed öste in poäng förra säsongen och Sebastian Aho tror jag kommer ta ett stort kliv framåt denna säsongen. Forwardssidan är imponerande och största stjärnan är förstås hemvändande Jimmie Ericsson. Han är bra på allt och en av ligans bästa spelare. Å bakom honom finns det fler som levererar. Pesonen, Zackrisson, Holmström, Forssell, Ritola, Calof m.fl och Skellefteå har nog den starkaste forwardsuppsättningen. Dessutom har man inte haft någon större spelaromsättning till denna säsongen vilket känns som en fördel. Skellefteå är garanterat med i toppen av serien och kan mycket väl ta tillbaka SM-guldet denna säsongen.

Sammanfattningsvis så tror jag på Färjestad-Skellefteå i final och förhoppningsvis får man fira guld på torget i Karlstad i april!

/Ole

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar